Čas na změnu

10.6.2019
Citace:
S.Li et al., Tension Pistons: Amplifying Piston Force Using Fluid-Induced Tension in Flexible Materials, Advanced Functional Materials, 2019, https://doi.org/10.1002/adfm.201901419
Zdroj
Schéma fungování nového typu pístu založeného na elastickém vaku, upraveno podle S.Li et al., Tension Pistons: Amplifying Piston Force Using Fluid-Induced Tension in Flexible Materials, Advanced Functional Materials, 2019.

Píst, který využívá rozdílu v tlaku tekutiny (kapalin a plynů) ke konání mechanické práce, využíváme v nezměněné podobě už stovky let. Tvoří ho tuhé součásti s relativně vysokým třením, které může vést až k havárii. Nový návrh pístu využívající pevnou elastickou membránu vznikl spoluprací fyziků z Harvardovy univerzity a MIT. Jako pracovní prostor funguje vak z elastické membrány podpořený stlačitelnou pevnou kostrou. Schéma fungování vidíme na obrázku. Skutečné provedení vidíme na konci videa.

Nová konstrukce má menší tření, tudíž o 40% vyšší účinnost a může působit až třikrát větší výstupní silou. Přelomení tužky a rozdrcení vejce a plastové lahve v porovnání s klasickým pístem vidíme na tomto videu, soutěž ve zvedání závaží zde. Nový princip umožňuje vytvořit i jiné konstrukce, než klasickou lineární. Rotační a flexibilní píst vidíme na tomto videu.

Prof.Daniela Rus (MIT) z vynálezeckého týmu hovoří o významu své práce: „Lepší písty mohou zásadně přeměnit způsoby navrhování a využívání mnoha systému, od tlumičů přes automobilové motory, buldozery a důlní stroje. Domníváme se, že tento přístup může pomocí inženýrům, aby své výtvory novými metodami mohli udělat silnější a energeticky úspornější.“ Na posledním videu můžeme shlédnout jednoduchý motor se čtyřmi písty nové konstrukce.

Pavel Nedbal 10.6.2019: Prosím Vás, co je to za novinku; čerpadlo s vlnovcovým teflonovým pístem (který se nedotýká stěn válce, samozřejmě) jsem používal běžně před více než 42 lety jako student v laboratoři na VŠCHT !

12.6.2019: Aktualita vychází z údajů v odborném recenzovaném časopise Advanced Functional Materials, který má impakt faktor přes 13.000. Autory jsou fyzici z předních akademických pracovišť - Harvardovy univerzity a MIT. Konstrukci pístu jste měli publikovat nebo patentovat, takto to udělali jiní.

 
Odeslat komentář k článku "Čas na změnu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Čas na změnu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace